<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<rss version="2.0" xmlns:content="http://purl.org/rss/1.0/modules/content/" xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/">
	<channel>
		<title><![CDATA[MISRA Discussion Forums - 6.10 Derived classes (C++)]]></title>
		<link>https://forum.misra.org.uk/</link>
		<description><![CDATA[MISRA Discussion Forums - https://forum.misra.org.uk]]></description>
		<pubDate>Thu, 05 Nov 2026 13:03:36 +0000</pubDate>
		<generator>MyBB</generator>
		<item>
			<title><![CDATA[Rule 10-2-1]]></title>
			<link>https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1475</link>
			<pubDate>Tue, 26 Feb 2019 10:06:47 +0000</pubDate>
			<dc:creator><![CDATA[<a href="https://forum.misra.org.uk/member.php?action=profile&uid=4992">nishiyama</a>]]></dc:creator>
			<guid isPermaLink="false">https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1475</guid>
			<description><![CDATA[The following description is in section 10.2 of the C ++ language standard.<br />
<br />
<blockquote class="mycode_quote"><cite>Quote:</cite>Name lookup can result in an ambiguity, in which case the program is ill-formed.</blockquote>
<br />
Therefore, the compiler always issues an error.<br />
I think that this rule is excessive.]]></description>
			<content:encoded><![CDATA[The following description is in section 10.2 of the C ++ language standard.<br />
<br />
<blockquote class="mycode_quote"><cite>Quote:</cite>Name lookup can result in an ambiguity, in which case the program is ill-formed.</blockquote>
<br />
Therefore, the compiler always issues an error.<br />
I think that this rule is excessive.]]></content:encoded>
		</item>
		<item>
			<title><![CDATA[Rule 10-3-3ã€€Re-declaring pure function]]></title>
			<link>https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1467</link>
			<pubDate>Tue, 05 Feb 2019 03:57:25 +0000</pubDate>
			<dc:creator><![CDATA[<a href="https://forum.misra.org.uk/member.php?action=profile&uid=4992">nishiyama</a>]]></dc:creator>
			<guid isPermaLink="false">https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1467</guid>
			<description><![CDATA[Hi.<br />
<br />
Rules 10-3-3 Rationale has the following description.<br />
<br />
Re-declaring a function as pure may not meet developer expectations.<br />
<br />
What do the developers expect?<br />
What does it mean that it does not meet the expectations of developers?]]></description>
			<content:encoded><![CDATA[Hi.<br />
<br />
Rules 10-3-3 Rationale has the following description.<br />
<br />
Re-declaring a function as pure may not meet developer expectations.<br />
<br />
What do the developers expect?<br />
What does it mean that it does not meet the expectations of developers?]]></content:encoded>
		</item>
		<item>
			<title><![CDATA[Clarity of Rule 14-6-1]]></title>
			<link>https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1225</link>
			<pubDate>Wed, 17 Feb 2016 13:21:31 +0000</pubDate>
			<dc:creator><![CDATA[<a href="https://forum.misra.org.uk/member.php?action=profile&uid=4115">Insane Vent Storm</a>]]></dc:creator>
			<guid isPermaLink="false">https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1225</guid>
			<description><![CDATA[Rule 14-6-1 says 'In a class template with a dependant base, any name that may be found in that dependant base shall be referred to using a qualified-id or this-&gt;'.   Does the use of the word 'template' mean that the rule applies to template classes, or does the rule apply to all inheriting classes ?]]></description>
			<content:encoded><![CDATA[Rule 14-6-1 says 'In a class template with a dependant base, any name that may be found in that dependant base shall be referred to using a qualified-id or this-&gt;'.   Does the use of the word 'template' mean that the rule applies to template classes, or does the rule apply to all inheriting classes ?]]></content:encoded>
		</item>
		<item>
			<title><![CDATA[Rule 10-3-1]]></title>
			<link>https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1018</link>
			<pubDate>Fri, 17 Jan 2014 16:48:59 +0000</pubDate>
			<dc:creator><![CDATA[<a href="https://forum.misra.org.uk/member.php?action=profile&uid=2834">wcarl</a>]]></dc:creator>
			<guid isPermaLink="false">https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1018</guid>
			<description><![CDATA[There shall be no more than one definition of each virtual function on each path through the inheritance hierarchy.<br />
<br />
If I'm interpreting this rule correctly, once you define a virtual function for a derived class with the virtual base class as an ancestor, no more derivations in the chain can override the first definition.<br />
<br />
This would seem to cripple a key advantage of using classes and an object-oriented design.<br />
<br />
Isn't it pretty common to override a virtual member function in a child class even if the parent class has provided a different definition?  Please explain.]]></description>
			<content:encoded><![CDATA[There shall be no more than one definition of each virtual function on each path through the inheritance hierarchy.<br />
<br />
If I'm interpreting this rule correctly, once you define a virtual function for a derived class with the virtual base class as an ancestor, no more derivations in the chain can override the first definition.<br />
<br />
This would seem to cripple a key advantage of using classes and an object-oriented design.<br />
<br />
Isn't it pretty common to override a virtual member function in a child class even if the parent class has provided a different definition?  Please explain.]]></content:encoded>
		</item>
	</channel>
</rss>