<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<rss version="2.0" xmlns:content="http://purl.org/rss/1.0/modules/content/" xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/">
	<channel>
		<title><![CDATA[MISRA Discussion Forums - 8.1 A standard C environment]]></title>
		<link>https://forum.misra.org.uk/</link>
		<description><![CDATA[MISRA Discussion Forums - https://forum.misra.org.uk]]></description>
		<pubDate>Thu, 05 Nov 2026 20:03:06 +0000</pubDate>
		<generator>MyBB</generator>
		<item>
			<title><![CDATA[About Appendix H of MISRA C: 2012]]></title>
			<link>https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1511</link>
			<pubDate>Tue, 15 Oct 2019 00:18:24 +0000</pubDate>
			<dc:creator><![CDATA[<a href="https://forum.misra.org.uk/member.php?action=profile&uid=5352">Takuya Nishimura</a>]]></dc:creator>
			<guid isPermaLink="false">https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1511</guid>
			<description><![CDATA[Hello all,<br />
<br />
I have some questions about Appendix H of MISRA C: 2012.<br />
<br />
Appendix H states that C90 id and C99 id are based on C90 and C99 standard. Therefore, I thought there was only one C90 and C99 standard, but the reference lists multiple C90 and C99 standards. Which standard is used to create the table in Appendix H?<br />
<br />
Also, C90 and C99 Standard are not assigned numbers such as C90 id and C99 id. How were the C90 id and C99 id numbering decided?]]></description>
			<content:encoded><![CDATA[Hello all,<br />
<br />
I have some questions about Appendix H of MISRA C: 2012.<br />
<br />
Appendix H states that C90 id and C99 id are based on C90 and C99 standard. Therefore, I thought there was only one C90 and C99 standard, but the reference lists multiple C90 and C99 standards. Which standard is used to create the table in Appendix H?<br />
<br />
Also, C90 and C99 Standard are not assigned numbers such as C90 id and C99 id. How were the C90 id and C99 id numbering decided?]]></content:encoded>
		</item>
		<item>
			<title><![CDATA[Why is rule 1.2 classified as undecidable?]]></title>
			<link>https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1438</link>
			<pubDate>Fri, 13 Jul 2018 06:31:11 +0000</pubDate>
			<dc:creator><![CDATA[<a href="https://forum.misra.org.uk/member.php?action=profile&uid=4389">dg1980</a>]]></dc:creator>
			<guid isPermaLink="false">https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1438</guid>
			<description><![CDATA[All you have to do is check the syntax/keywords against the C language standard?<br />
It is even possible with some compilers (e.g. a strict mode)?]]></description>
			<content:encoded><![CDATA[All you have to do is check the syntax/keywords against the C language standard?<br />
It is even possible with some compilers (e.g. a strict mode)?]]></content:encoded>
		</item>
		<item>
			<title><![CDATA[Rule 1.3 - Taking address of near auto variable]]></title>
			<link>https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1420</link>
			<pubDate>Mon, 30 Apr 2018 08:41:49 +0000</pubDate>
			<dc:creator><![CDATA[<a href="https://forum.misra.org.uk/member.php?action=profile&uid=4806">Francois</a>]]></dc:creator>
			<guid isPermaLink="false">https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1420</guid>
			<description><![CDATA[Hi all,<br />
<br />
PC-Lint warn me that i'm using the address of a near auto variable.<br />
<br />
My code looks like this:<br />
<div class="codeblock"><div class="title">Code:</div><div class="body" dir="ltr"><code>/* static var */<br />
static int16_t MySignVar = 0;<br />
<br />
StatusType tMyfunc(void)<br />
{<br />
&nbsp;&nbsp; uint16_t MyUnSignVar = 0U;<br />
&nbsp;&nbsp; StatusType ReturnValue;<br />
&nbsp;&nbsp; <br />
&nbsp;&nbsp; ReturnValue = tSomefunt(Parameter_1, &amp;MyUnSignVar ); /* Note 934: Taking address of near auto variable... [MISRA 2012 Rule 1.3, required]... */<br />
&nbsp;&nbsp; <br />
&nbsp;&nbsp; /* MyUnSignVar is always positive */<br />
&nbsp;&nbsp; MySignVar += (int16_t)MyUnSignVar ;<br />
&nbsp;&nbsp; <br />
&nbsp;&nbsp; return (ReturnValue);<br />
}</code></div></div> <br />
Could you help me to handle this issue?]]></description>
			<content:encoded><![CDATA[Hi all,<br />
<br />
PC-Lint warn me that i'm using the address of a near auto variable.<br />
<br />
My code looks like this:<br />
<div class="codeblock"><div class="title">Code:</div><div class="body" dir="ltr"><code>/* static var */<br />
static int16_t MySignVar = 0;<br />
<br />
StatusType tMyfunc(void)<br />
{<br />
&nbsp;&nbsp; uint16_t MyUnSignVar = 0U;<br />
&nbsp;&nbsp; StatusType ReturnValue;<br />
&nbsp;&nbsp; <br />
&nbsp;&nbsp; ReturnValue = tSomefunt(Parameter_1, &amp;MyUnSignVar ); /* Note 934: Taking address of near auto variable... [MISRA 2012 Rule 1.3, required]... */<br />
&nbsp;&nbsp; <br />
&nbsp;&nbsp; /* MyUnSignVar is always positive */<br />
&nbsp;&nbsp; MySignVar += (int16_t)MyUnSignVar ;<br />
&nbsp;&nbsp; <br />
&nbsp;&nbsp; return (ReturnValue);<br />
}</code></div></div> <br />
Could you help me to handle this issue?]]></content:encoded>
		</item>
		<item>
			<title><![CDATA[Rule 1.3 and Appendix H.1]]></title>
			<link>https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1345</link>
			<pubDate>Thu, 08 Jun 2017 09:50:36 +0000</pubDate>
			<dc:creator><![CDATA[<a href="https://forum.misra.org.uk/member.php?action=profile&uid=4742">xiangke</a>]]></dc:creator>
			<guid isPermaLink="false">https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1345</guid>
			<description><![CDATA[About the following description in the section Appendix H.1:<br />
If a particular undefined behaviour has no entry in the â€œGuidelinesâ€ column then an instance of that behaviour in a program is a violation of Rule 1.3.<br />
<br />
I have a question:<br />
Does it mean that we can fill "rule 1.3" in the blank cell in the "Guidelines" column. <br />
or it mean that we can fill "rule 1.3" in all the cell in the "Guidelines" column?<br />
<br />
So, if the answer is the second one, in conclusion,if an instant in your code violate a specific rule  listed in  the â€œGuidelinesâ€ column. then It shall also violate Rule 1.3.<br />
if the answer is the first one, in conclusion, if an instant in your code violate a specific rule  listed in  the â€œGuidelinesâ€ column. But we don't say it violate Rule 1.3.<br />
I am justly a little confused about the descrption.]]></description>
			<content:encoded><![CDATA[About the following description in the section Appendix H.1:<br />
If a particular undefined behaviour has no entry in the â€œGuidelinesâ€ column then an instance of that behaviour in a program is a violation of Rule 1.3.<br />
<br />
I have a question:<br />
Does it mean that we can fill "rule 1.3" in the blank cell in the "Guidelines" column. <br />
or it mean that we can fill "rule 1.3" in all the cell in the "Guidelines" column?<br />
<br />
So, if the answer is the second one, in conclusion,if an instant in your code violate a specific rule  listed in  the â€œGuidelinesâ€ column. then It shall also violate Rule 1.3.<br />
if the answer is the first one, in conclusion, if an instant in your code violate a specific rule  listed in  the â€œGuidelinesâ€ column. But we don't say it violate Rule 1.3.<br />
I am justly a little confused about the descrption.]]></content:encoded>
		</item>
		<item>
			<title><![CDATA[Rule 1.3 - What do people do to check this rule?]]></title>
			<link>https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1269</link>
			<pubDate>Tue, 23 Aug 2016 14:04:45 +0000</pubDate>
			<dc:creator><![CDATA[<a href="https://forum.misra.org.uk/member.php?action=profile&uid=4245">delta_controls</a>]]></dc:creator>
			<guid isPermaLink="false">https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1269</guid>
			<description><![CDATA[Hi,<br />
<br />
Of the 191 undefined behaviours listed in C99, there are 61 that have no associated MISRA guideline.  Checking all of these is particularly labourious, especially as the list in Annex J is not numbered.<br />
<br />
How do people go about checking conformity with this catch-all rule?<br />
<br />
Does anyone globally deviate from this rule, since the most important and most likely behaviours are addressed by other guidelines and checking the others is not practical?<br />
<br />
Thanks.]]></description>
			<content:encoded><![CDATA[Hi,<br />
<br />
Of the 191 undefined behaviours listed in C99, there are 61 that have no associated MISRA guideline.  Checking all of these is particularly labourious, especially as the list in Annex J is not numbered.<br />
<br />
How do people go about checking conformity with this catch-all rule?<br />
<br />
Does anyone globally deviate from this rule, since the most important and most likely behaviours are addressed by other guidelines and checking the others is not practical?<br />
<br />
Thanks.]]></content:encoded>
		</item>
		<item>
			<title><![CDATA[Clarification of rule 2.5]]></title>
			<link>https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1168</link>
			<pubDate>Mon, 23 Mar 2015 09:26:12 +0000</pubDate>
			<dc:creator><![CDATA[<a href="https://forum.misra.org.uk/member.php?action=profile&uid=3719">anuj1085</a>]]></dc:creator>
			<guid isPermaLink="false">https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1168</guid>
			<description><![CDATA[The unused macro in "header" files are also a violation of this rule. explanation below:<br />
<br />
File.h:<br />
================<br />
#define abc 10<br />
================<br />
<br />
Case1:<br />
File1.c include file.h but does not use abc<br />
Is this a violation.<br />
<br />
Case2:<br />
File1.c include file.h but does not use abc<br />
File2.c includes file.h and uses abc<br />
Is this a violation with respect to file1.c as it includes the header file but does not uses the macro.]]></description>
			<content:encoded><![CDATA[The unused macro in "header" files are also a violation of this rule. explanation below:<br />
<br />
File.h:<br />
================<br />
#define abc 10<br />
================<br />
<br />
Case1:<br />
File1.c include file.h but does not use abc<br />
Is this a violation.<br />
<br />
Case2:<br />
File1.c include file.h but does not use abc<br />
File2.c includes file.h and uses abc<br />
Is this a violation with respect to file1.c as it includes the header file but does not uses the macro.]]></content:encoded>
		</item>
		<item>
			<title><![CDATA[Clarification of rule 2.3 and 2.4]]></title>
			<link>https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1166</link>
			<pubDate>Fri, 13 Mar 2015 11:53:51 +0000</pubDate>
			<dc:creator><![CDATA[<a href="https://forum.misra.org.uk/member.php?action=profile&uid=3719">anuj1085</a>]]></dc:creator>
			<guid isPermaLink="false">https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1166</guid>
			<description><![CDATA[The rules deals with unused tag and unused type declaration.<br />
<br />
My query is whether the unused tag and unused types declared in "header" file are also violation of this rule. Example below to explain more:<br />
<br />
content of test.h:<br />
<br />
int16_t unusedtype (void)<br />
{<br />
typedef int16_t local_type;<br />
return 67;<br />
}<br />
<br />
This header is included in test.c. Should the violations be reported on this.]]></description>
			<content:encoded><![CDATA[The rules deals with unused tag and unused type declaration.<br />
<br />
My query is whether the unused tag and unused types declared in "header" file are also violation of this rule. Example below to explain more:<br />
<br />
content of test.h:<br />
<br />
int16_t unusedtype (void)<br />
{<br />
typedef int16_t local_type;<br />
return 67;<br />
}<br />
<br />
This header is included in test.c. Should the violations be reported on this.]]></content:encoded>
		</item>
	</channel>
</rss>