<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<rss version="2.0" xmlns:content="http://purl.org/rss/1.0/modules/content/" xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/">
	<channel>
		<title><![CDATA[MISRA Discussion Forums - 8.3 Comments]]></title>
		<link>https://forum.misra.org.uk/</link>
		<description><![CDATA[MISRA Discussion Forums - https://forum.misra.org.uk]]></description>
		<pubDate>Thu, 05 Nov 2026 15:14:02 +0000</pubDate>
		<generator>MyBB</generator>
		<item>
			<title><![CDATA[Rule 3.1 - Hyperlinks in comments?]]></title>
			<link>https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1271</link>
			<pubDate>Fri, 02 Sep 2016 11:00:49 +0000</pubDate>
			<dc:creator><![CDATA[<a href="https://forum.misra.org.uk/member.php?action=profile&uid=489">Andrew Banks</a>]]></dc:creator>
			<guid isPermaLink="false">https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1271</guid>
			<description><![CDATA[Cross-post from the <a href="https://www.linkedin.com/groups/5032835/5032835-6176819969590906883" target="_blank" rel="noopener" class="mycode_url">MISRA C/C++ LinkedIn group</a><br />
<br />
<blockquote class="mycode_quote"><cite>Quote:</cite>Is there any chance MISRA could alter Rule 3.1 to allow common hyperlinks in C comments such that a Deviation isn't required:<br />
<br />
<div class="codeblock"><div class="title">Code:</div><div class="body" dir="ltr"><code>/*<br />
* See https://somewhere.over.the.rainbow/way/up/high.htm<br />
*/</code></div></div><br />
I use direct references to RFCs in source files that allow clicking in Visual Studio to open up a browser at the relevant spec. MISRA sees this as evil. If https: or http: occurs before //, then there isn't much confusion about commenting...</blockquote>
<br />
The (perfectly sound) Rationale for the Rule is to detect missing <span style="font-weight: bold;" class="mycode_b">*/</span> comment terminators.<br />
<br />
There is already an Exception to permit <span style="font-weight: bold;" class="mycode_b">//</span> within a <span style="font-weight: bold;" class="mycode_b">*/</span> comment... so a further Exception to permit hyperlinks of the form <span style="font-weight: bold;" class="mycode_b">http://</span>, <span style="font-weight: bold;" class="mycode_b">https://</span>, <span style="font-weight: bold;" class="mycode_b">ftp://</span> or  <span style="font-weight: bold;" class="mycode_b">ftps://</span> (without requiring a Deviation) seems reasonable?]]></description>
			<content:encoded><![CDATA[Cross-post from the <a href="https://www.linkedin.com/groups/5032835/5032835-6176819969590906883" target="_blank" rel="noopener" class="mycode_url">MISRA C/C++ LinkedIn group</a><br />
<br />
<blockquote class="mycode_quote"><cite>Quote:</cite>Is there any chance MISRA could alter Rule 3.1 to allow common hyperlinks in C comments such that a Deviation isn't required:<br />
<br />
<div class="codeblock"><div class="title">Code:</div><div class="body" dir="ltr"><code>/*<br />
* See https://somewhere.over.the.rainbow/way/up/high.htm<br />
*/</code></div></div><br />
I use direct references to RFCs in source files that allow clicking in Visual Studio to open up a browser at the relevant spec. MISRA sees this as evil. If https: or http: occurs before //, then there isn't much confusion about commenting...</blockquote>
<br />
The (perfectly sound) Rationale for the Rule is to detect missing <span style="font-weight: bold;" class="mycode_b">*/</span> comment terminators.<br />
<br />
There is already an Exception to permit <span style="font-weight: bold;" class="mycode_b">//</span> within a <span style="font-weight: bold;" class="mycode_b">*/</span> comment... so a further Exception to permit hyperlinks of the form <span style="font-weight: bold;" class="mycode_b">http://</span>, <span style="font-weight: bold;" class="mycode_b">https://</span>, <span style="font-weight: bold;" class="mycode_b">ftp://</span> or  <span style="font-weight: bold;" class="mycode_b">ftps://</span> (without requiring a Deviation) seems reasonable?]]></content:encoded>
		</item>
		<item>
			<title><![CDATA[A question for Amplification of Rule 3.2.]]></title>
			<link>https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1063</link>
			<pubDate>Mon, 09 Jun 2014 06:35:54 +0000</pubDate>
			<dc:creator><![CDATA[<a href="https://forum.misra.org.uk/member.php?action=profile&uid=3139">KumikoItoh</a>]]></dc:creator>
			<guid isPermaLink="false">https://forum.misra.org.uk/showthread.php?tid=1063</guid>
			<description><![CDATA[I have a question for Amplification of Rule 3.2.<br />
<br />
Your guideline has the following description in item "Amplification" of Rule 3.2.<br />
<br />
"If the source file contains multibyte characters, they are converted to the source character set before any splicing occurs."<br />
<br />
However, I did not understand the aim of this description well. Will you explain the details?<br />
<br />
Especially, I do not understand  why "multibyte characters" are related to "splicing".<br />
<br />
Do you intend to explain the supporting case ,"multibyte characters including "\" character"?<br />
<br />
I suppose it as follows. <br />
<br />
 "\" character included in "multibyte characters" is different from "line-splicing \",so there are not mixed.<br />
<br />
For example,<br />
uint16_t x=0;	// è¡¨<br />
if( b) <br />
{<br />
	x++;<br />
}<br />
<br />
Even If this character"è¡¨" incudes "\" character, <br />
this "\" is not a meaning of "line-splicing".<br />
<br />
<br />
Is this correct?<br />
<br />
Please teach me.<br />
<br />
Best Regards,<br />
Kumiko Itoh]]></description>
			<content:encoded><![CDATA[I have a question for Amplification of Rule 3.2.<br />
<br />
Your guideline has the following description in item "Amplification" of Rule 3.2.<br />
<br />
"If the source file contains multibyte characters, they are converted to the source character set before any splicing occurs."<br />
<br />
However, I did not understand the aim of this description well. Will you explain the details?<br />
<br />
Especially, I do not understand  why "multibyte characters" are related to "splicing".<br />
<br />
Do you intend to explain the supporting case ,"multibyte characters including "\" character"?<br />
<br />
I suppose it as follows. <br />
<br />
 "\" character included in "multibyte characters" is different from "line-splicing \",so there are not mixed.<br />
<br />
For example,<br />
uint16_t x=0;	// è¡¨<br />
if( b) <br />
{<br />
	x++;<br />
}<br />
<br />
Even If this character"è¡¨" incudes "\" character, <br />
this "\" is not a meaning of "line-splicing".<br />
<br />
<br />
Is this correct?<br />
<br />
Please teach me.<br />
<br />
Best Regards,<br />
Kumiko Itoh]]></content:encoded>
		</item>
	</channel>
</rss>