Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.

Username
  

Password
  





  ISO 26262 trace guideline
Posted by: softwaresafetyllc - 12-08-2014, 03:58 AM - Forum: MISRA SA discussions - Replies (1)

I read on the MISRA web site the description of MISRA C2012 that there was also a ISO 26262 compliance guideline/cross reference.
I cannot find that guideline either as free or paid posting. What are the search terms I should use?

Kind regards,
Richard Vance
Software Safety LLC
USA/Mexico

Print this item

  Typecasting from signed to unsigned and vis-verse
Posted by: deepabagalkot - 31-07-2014, 10:47 AM - Forum: 6.10 Arithmetic Type Conversions - Replies (1)

Hi,

Please can anybody help me to understand whether Misra C rules support signed to unsigned and vis-verse data typecasting?

If there is requirement to do some manipulation on signed and unsigned values, then i think it is ok to type-caste. But the requirement given to us says that whenever there is typecasting happening from signed to unsigned and vis-verse, then such incident should be failed.

Thanks in advance,
Deepa

Print this item

  Typecasting from signed to unsigned and vis-verse
Posted by: deepabagalkot - 31-07-2014, 10:37 AM - Forum: 8.11 Pointer type conversions - Replies (1)

Hi,

Please can anybody help me to understand whether Misra C rules support signed to unsigned and vis-verse data typecasting?

Thanks in advance,
Deepa

Print this item

  Rule 5.1: typographical error?
Posted by: swestin - 30-07-2014, 02:15 PM - Forum: 8.5 Identifers - Replies (1)

The amplification for this rule states:

Quote:In C99 the minimum requirement is that the first 31 characters of external identifiers are significant, with each universal character or corresponding extended source character occupying between 6 and 10 characters.

I think this is an error, and the statement should end as the parallel statement for Rule 5.2:

Quote:In C99 the minimum requirement is that the first 31 characters of external identifiers are significant, with each universal character or corresponding extended source character counting as a single character.

Is this correct?

-Stephen H. Westin
GrammaTech, Inc.

Print this item

  is File Include Guard applicable/reviewed with Rule 19.4 ?
Posted by: edgartorres0523 - 18-07-2014, 06:17 PM - Forum: 6.19 Preprocessing Directives - Replies (1)

Hi team,
First of all, I want to thank you for supporting people with this amazing forum that is very useful , "Thumbs up".

I have the following File Include Guard:
#ifndef _MYHEADER_H_ // beginning
#define _MYHEADER_H_
...
#endif // end

My question is if File Include Guards have to be applicable/reviewed with the MISRA-C:2004 Rule 19.4 ?

Thanks and Best Regards.
edgartorres0523

Print this item

  Rule 2.4 and tags the same as typedef names
Posted by: nduru - 18-07-2014, 03:53 PM - Forum: 8.2 Unused code - Replies (1)

Rule 2.4 states that a project should have no unused tag declarations. However in Rule 5.7, a tag name shall be a unique identifier, there is an exception that allows the tag to be the same as the typedef name. You give this example:
typedef struct coord
{
uint16_t x;
uint16_t y;
} coord; /* Compliant by exception */

Can this also be an exception to 2.4 ?

Print this item

  What about unused variables?
Posted by: swestin - 18-07-2014, 01:51 PM - Forum: 8.2 Unused code - Replies (2)

The guidelines proscribe declaring unused types, tags on structures or enums, macros, or labels.

Shouldn't there be a prohibition of undeclared variables, too?

-Stephen H. Westin

Print this item

  Rule 18.4 using -- operator for pointers
Posted by: simondl - 17-07-2014, 06:28 AM - Forum: 8.18 Pointers and arrays - Replies (1)

Dear

Rule 18.4 mentions +, -, += and -= operators and also ++ operator (both post and pre fix?). -- operator is not mentioned. How to deal with it?

Regards

Print this item

  A question for Rule21.8
Posted by: tsukukazu - 14-07-2014, 06:28 AM - Forum: 8.21 Standard libraries - Replies (2)

Hello.

I have a question about rule 21.8.

_Exit Function that were added in C99 also has implementation-defined behavior.

Is this not included?

Best regards,
Kazuhiro Tsukushiro

Print this item

  Question on rule 4.1
Posted by: Seilo - 07-07-2014, 08:57 AM - Forum: 8.4 Character sets and lexical conventions - Replies (1)

Hello,

I need to know if my example is compliant :

Code:
int test = 0x1234;
If it's not compliant, can I have some examples to use hexadecimal affectation.

Best regards.

Print this item

Search Forums

(Advanced Search)

Forum Statistics
» Members: 6,309
» Latest member: 1fuhd
» Forum threads: 1,066
» Forum posts: 2,933

Full Statistics

Online Users
There are currently 89 online users.
» 0 Member(s) | 85 Guest(s)
Bing, Facebook, Google, UptimeRobot

Latest Threads
13.2 Was TC2 correctly ap...
Forum: 8.13 Side effects
Last Post: misra-c
08-10-2026, 12:47 PM
» Replies: 1
» Views: 625
20.12 Does the stringific...
Forum: 8.20 Preprocessing directives
Last Post: misra-c
08-10-2026, 12:40 PM
» Replies: 1
» Views: 555
13.3 Should side effects ...
Forum: 8.13 Side effects
Last Post: misra-c
08-10-2026, 12:37 PM
» Replies: 1
» Views: 428
11.6 pointer to pointer t...
Forum: 8.11 Pointer type conversions
Last Post: misra-c
08-10-2026, 12:21 PM
» Replies: 2
» Views: 1,032
What is the UTLR of -1?
Forum: 8.10 The essential type model
Last Post: misra-c
08-10-2026, 12:15 PM
» Replies: 1
» Views: 598
10.3 Clarify if narrower ...
Forum: 8.10 The essential type model
Last Post: misra-c
08-10-2026, 11:57 AM
» Replies: 1
» Views: 508
It 8.12 intended to be so...
Forum: 8.8 Declarations and defnitions
Last Post: misra-c
08-10-2026, 11:50 AM
» Replies: 1
» Views: 455
Rule 0.1.1 Example f4
Forum: 4.0 Language independent issues
Last Post: cgpzs
07-10-2026, 11:07 AM
» Replies: 3
» Views: 728
Rule 6-2-2 Usage of std::...
Forum: 6.6 Statements (C++)
Last Post: misra cpp
25-09-2026, 05:43 PM
» Replies: 1
» Views: 437
M5-0-4 switch over unscop...
Forum: 6.5 Expressions (C++)
Last Post: misra cpp
25-09-2026, 01:00 PM
» Replies: 3
» Views: 541